Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Forretningsorden

Forretningsorden for skolebestyrelsen Svenstrup Skole

Vedtaget i skolebestyrelsen 2023

Del 1. 
Forretningsordenens Del 1 er de lokale aftaler gældende for skolebestyrelsen ved Svenstrup Skole. Del 2 er styrelsesvedtægten for Aalborg kommunale skolevæsen.
Lokalaftale for skolebestyrelsen:


1) Ordinære møder afholdes normalt hver måned. Der planlægges i udgangspunktet med 8-10 ordinære møder pr. skoleår, ugedagen og mødetidspunkt aftales hvert år i juni. Der afholdes ikke møde i juli. Ekstraordinære møder kan indkaldes af formanden, når sagens behandling efter dennes afgørelse kræver det.
Formanden eller en anden forældrevalgt skolebestyrelses-repræsentant leder møderne. Formanden kan uddelegere kompetencen som mødeleder til andre, herunder skolens ledelse.


2) Dagsordenen udarbejdes af skolebestyrelsens formand og færdiggøres i samarbejde med skolelederen. Dagsordenen med bilag sendes senest fire dage før bestyrelsesmødet.
Der skrives referat under mødet, det renskrevne referat sendes ud i ugen efter mødet og godkendes på det efterfølgende bestyrelsesmøde. 
Til de enkelte dagsordenspunkter sættes der tidsangivelse på for at kunne understøtte at dagsordenen gennemføres rettidigt. Dagsorden følger en særlig skabelon, hvor beslutningspunkter er førstkommende punkter på dagsordenen. Elevrådet deltager normalt i de første punkter på dagsordenen.


3) Skolebestyrelsen er beslutningsdygtig, når mindst halvdelen af de stemmeberettigede medlemmer er til stede. Beslutninger træffes ved stemmeflerhed. Ved stemmelighed bortfalder forslaget. Enhver stemmeafgivelse foregår skriftligt, hvis et medlem ønsker det. (bestyrelsesmøderne gennemføres i udgangspunktet så længe bestyrelsen er beslutningsdygtig)


4) Forældrevalgte suppleanter modtager skolebestyrelsens dagsordener og referater. Første-suppleanten indkaldes som stedfortræder, hvis et skolebestyrelsesmedlem bliver forhindret i deltagelse i møderne over en længere periode. 
(Suppleanterne er inviteret til alle møder i bestyrelsen. Suppleanterne er dog uden stemmeret ved fuldtallighed blandt de ordinære fremmødte forældrevalgte medlemmer.)
 

5) Punkter under evt. kan ikke sættes under afstemning eller beslutning.
 

6) Ændringer i forretningsordenen kan, med mindre den er tiltrådt af samtlige medlemmer, kun ske ved vedtagelse af to på hinanden følgende møder.

Revideret og besluttet 2023

 

STYRELSESVEDTÆGT FOR AALBORG KOMMUNALE SKOLEVÆSEN - Januar 2015
 

Del 2.
Det følger af folkeskolelovens § 41, at byrådet efter indhentet udtalelse fra skolebestyrelserne skal fastsætte en vedtægt for styrelsen af Aalborg Kommunes Skolevæsen.
SKOLEBESTYRELSEN, jf. folkeskolelovens § 42-§ 44


Sammensætning og valg
§ 1. Ved enhver selvstændig folkeskole vælges en skolebestyrelse.
Stk. 2. Ved skoler med overbygning består skolebestyrelsen af:
7 forældrerepræsentanter
2 medarbejderrepræsentanter
2 elevrepræsentanter
Alle har stemmeret.
Stk. 3. Ved skoler uden overbygning beslutter skolebestyrelsen selv, hvorvidt bestyrelsen skal bestå af:
5 eller 7 forældrerepræsentanter. Hvis en bestyrelse består af 5 forældrerepræsentanter, er det ikke muligt at have eksterne repræsentanter i bestyrelsen, jf. stk. 7.

Hertil kommer:
2 medarbejderrepræsentanter
2 elevrepræsentanter
Alle har stemmeret.
Stk. 4. Hvis skolen har specialklasser på mindst 3 klassetrin, skal forældrene-præsentationen for specialklasserne udgøre mindst 1 person.
Ønsker ingen forældrerepræsentanter, der har børn i specialklasserne, at opstille, kan andre forældre til børn indskrevet i skolen opstilles/vælges til at repræsentere denne forældregruppe.
 

Stk. 5. Generelt for alle skoler gælder at:
Skolens leder og dennes stedfortræder samt lederen af skolefritidsordningen (DUS) i deltager i skolebestyrelsens møder - uden stemmeret.
Forældrerepræsentanterne skal til enhver tid udgøre flertallet af skolebestyrelsens medlemmer.
Forældrerepræsentanternes valgperiode er 4 år, og de øvrige valgte medlemmers valgperiode er 1 år, jf. folkeskolelovens § 42, stk. 9.
Et flertal af repræsentanter for forældrene skal vælges af og blandt personer, der har forældremyndigheden over børn, der er indskrevet i skolen.
Forældrerepræsentanter og disses stedfortrædere vælges i overensstemmelse med den til enhver tid gældende bekendtgørelse og de kommunalt fastsatte regler om valg til skolebestyrelser.
Stk. 6. Endvidere gælder følgende:
 

Hvis skolen omfatter specialklasser på mindst 3 klassetrin, skal forældre-repræsentationen for specialklasserne udgøre mindst 1 person. Vedrørende skoler med specialklasser se endvidere stk. 5.
Hvis skolen har undervisning på flere afdelinger, skal der vælges mindst 1 forældrerepræsentant for hver afdeling.
Hvis flere skoler har fælles leder og fælles bestyrelse, skal der vælges mindst 1 forældrerepræsentant fra hver af de deltagende skoler.
Hvis skolen har fælles leder og bestyrelse med et kommunalt dagtilbud eller fritidshjem oprettet i henhold til dagtilbudsloven, skal der være forældrerepræsentanter for børn i både skolen og dagtilbuddet/fritidshjemmet.
Hvis skolen har fælles leder og bestyrelse med en ungdomsskole, skal der være forældrerepræsentanter for børn i skolen.
Stk. 7. Det tilstræbes, at yderligere to pladser i skolebestyrelserne på de 50 folkeskoler skal tildeles repræsentanter for det lokale erhvervsliv, lokale ungdomsuddannelsesinstitutioner eller lokale foreninger. I givet fald skal antallet af forældrerepræsentanter være 7 personer.
De eksterne repræsentanter har stemmeret og vælges for 1 år ad gangen.

Det er den siddende bestyrelse, der beslutter og retter henvendelse til repræsentanter for ovennævnte organer og beslutter, hvem skolebestyrelsen vil vælge til at sidde i skolens bestyrelse.
Stk. 8. Øvrige særlige bestemmelser i forhold til forældrerepræsentanter er oplistet i folkeskolelovens § 42.
Stk. 9. Skolebestyrelsen ved Kollegievejens Skole og Egebakken består af:
5 forældrerepræsentanter
2 medarbejderrepræsentanter
2 elevrepræsentanter
Alle har stemmeret.
Desuden deltager skolens leder og dennes stedfortræder i skolebestyrelsens møder - uden stemmeret.
Lederen af skolefritidsordningen (DUS) på Kollegievejens Skole deltager i skolebestyrelsens møder - uden stemmeret.
I øvrigt henvises til stk. 5.
Skolerne har mulighed for at tildele op til yderligere 2 pladser, der besættes af repræsentanter for det lokale erhvervsliv, lokale ungdomsuddannelsesinstitutioner eller lokale foreninger, jf. stk. 7. I givet fald skal antallet af forældrerepræsentanter udvides til 7 personer.
Stk. 10. Skoler med landsbyordninger, jf. folkeskoleloven § 24 a (fælles ledelse for skole, SFO (DUS) og dagtilbud) skal etablere en fælles bestyrelse efter reglerne i folkeskolelovens § 24 a, stk. 1-4.


To forældrerepræsentanter og én medarbejderrepræsentant fra dagtilbuddet skal vælges på separate valgmøder i dagtilbuddet.
Den fælles bestyrelse varetager de opgaver, der i folkeskoleloven og dagtilbudsloven er henlagt til skolebestyrelsen og forældrebestyrelsen.
Beslutninger alene vedrørende hhv. skole eller dagtilbud træffes af de medlemmer af fællesbestyrelsen, der repræsenterer hhv. skole eller dagtilbuddet, jf. folkeskolelovens   § 24, stk. 4.
I øvrigt henvises til stk. 5 og 7.
Stk. 11. Voksenskolen for Undervisning og Kommunikation er ikke omfattet af denne styrelsesvedtægt.
§ 2. Medarbejderrepræsentanterne vælges ved, at skolens leder inden 1. april indkalder samtlige de medarbejdere, der pr. 1. august samme år gør tjeneste ved skolen og har reference til skolelederen, til en fælles valghandling. Alle disse medarbejdere er valgbare og stemmeberettigede og har en stemme ved valget. De to medarbejdere, der har fået henholdsvis flest og næstflest stemmer, er valgt.
To stedfortrædere vælges ved en ny afstemning efter samme fremgangsmåde.

§ 3. Elevrepræsentanterne og deres stedfortrædere til skolebestyrelsen vælges af elevrådet.
Valget finder sted ved skoleårets begyndelse.
Der sidder som udgangspunkt to elevrepræsentanter i skolebestyrelsen.


§ 4. På skolebestyrelsens første møde vælger de stemmeberettigede medlemmer en af forældrerepræsentanterne som formand.
Valget sker ved bundet flertalsvalg.


§ 5. Skolebestyrelsen kan anmode byrådet om et byrådsmedlems deltagelse i skolebestyrelsesmøder uden stemmeret, jf. folkeskolelovens § 42, stk. 4.
Skolebestyrelsens mødevirksomhed


§ 6. Skolebestyrelsen udøver sin virksomhed i møder.
Skolebestyrelsesmøder er lukkede møder.
Stk. 2. Skolebestyrelsen kan indbyde andre end de i § 1, stk. 2 og stk. 5 nævnte til at deltage i møderne, når der foreligger en særlig begrundelse.
Stk. 3. Elevrepræsentanterne må ikke overvære eller deltage i behandlingen af sager, der vedrører enkeltpersoner.


§ 7. Når et medlem er forhindret i at deltage i et skolebestyrelsesmøde, deltager stedfortræderen så vidt muligt.


§ 8. Skolebestyrelsen afholder møde, når det ønskes af formanden, eller når mindst en tredjedel af bestyrelsens medlemmer ønsker det. Et sådant ønske skal fremsættes med angivelse af, hvilke(t) punkt(er). der ønskes behandlet på mødet.


Stk. 2. Formanden fastsætter tid og sted for møderne.


§ 9. Skolebestyrelsen er beslutningsdygtig, når mere end halvdelen af de stemmeberettigede medlemmer er til stede.


§ 10. Medlemmerne kan kun deltage i bestyrelsens afstemninger, når de er personligt til stede under disse.


§ 11. Alle beslutninger træffes ved simpelt stemmeflertal. Ved stemmelighed bortfalder forslaget.


§ 12. Der udarbejdes et referat af bestyrelsens beslutninger. I referatet anføres, hvilke personer, der har været til stede. Referatet godkendes efter hvert møde af de medlemmer, der har deltaget i mødet.
Stk. 2. Ethvert medlem kan forlange afvigende opfattelser tilført referatet i kort form og medsendt bestyrelsens udtalelser og beslutninger.
Stk. 3. Skolens leder og dennes stedfortræder er sekretærer for skolebestyrelsen og tager referat under møderne.
 

§ 13. Skolebestyrelsen fastsætter i øvrigt selv sin forretningsorden.


Skolebestyrelsens beføjelser
§ 14. Skolebestyrelsen udøver sin virksomhed i henhold til folkeskolelovens bestemmelser samt inden for de mål og rammer, der er fastsat af Byrådet, hvilke fremgår af bilaget til denne styrelsesvedtægt.
Stk. 2. Aalborg Byråd delegerer sine beføjelser i henhold til lov om folkeskolen § 40. stk. 5, til skolebestyrelserne, bortset fra:
Bevillingskompetencen.
 

Arbejdsgiverkompetencen.
Sagsområder, der af Byrådet er delegeret til Rådmanden for Skoleområdet og/eller Skoleudvalget.
Stk. 3. Skolebestyrelsen fører blandt andet tilsyn med skolens virksomhed, godkender budgettet, fastsætter principper og fastsætter skolens ordensregler og værdiregelsæt, jf. folkeskolelovens § 44.
Stk. 4. Skolebestyrelsen skal udtale sig om alle spørgsmål, der forelægges det af Byrådet eller Skoleudvalget.
Stk. 5. Skolebestyrelsen kan af egen drift udtale sig om forhold af betydning for skolen.
Stk. 6. Skolebestyrelsen skal fastsætte principper for skolens virksomhed - oplistet i folkeskolelovens § 44, stk. 2.
 

Desuden skal skolebestyrelsen ifølge Skoleudvalgets beslutning fastsætte principper for:
Indhold og organisering af understøttende undervisning med særlig fokus på, hvordan der skabes en sammenhængende og varieret undervisning, og for skolens arbejde med motion og bevægelse.
 

Skolens bestyrelse kan endvidere vælge at fastsætte principper for andre emner/områder i relation til den enkelte skoles hverdag og virke.